СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

середу, 20 квітня 2016 р.

СЕМІНАР

«Публічна бібліотека як інформаційний центр громади»

                             20 квітня 2016 року  для бібліотечних працівників району, у Воловецькій районній бібліотеці, відбувся семінар на тему «Публічна бібліотека  як інформаційний центр громади». Законом України  « Про бібліотеки і бібліотечну справу» чітко визначено, що бібліотека – це інформаційний, культурний і освітній заклад. Якщо нашим користувачам вже звично відвідувати бібліотеку, що забезпечує вільний, рівноправний доступ до бібліотечних ресурсів, відвідувати культурно – просвітницькі заходи, то з послугами інформаційного забезпечення ще не звично. Не так часто відвідувачі бібліотек звертають увагу на постійно діючі книжкові виставки. А саме на них збирається матеріал у забезпеченні інформаційних потреб населення з питань правової тематики, пенсійної реформи, пільги для чорнобильців, на допомогу учням і абітурієнтам і ін. До послуг безкоштовний Інтернет в центральній районній бібліотеці, що дає більші можливості для інформаційного забезпечення населення. А як діяти бібліотекам, що не мають таких можливостей ? Саме такі консультації провідних спеціалістів давалися на районному семінарі бібліотечних працівників.


                              Семінар відкрила завідувачка районною бібліотекою для дорослих  Надія  Іванівна Роман. У своєму виступі  вона  наголосила, що  з розвитком суспільства змінюється місія бібліотек, якою повинна бути бібліотека, як зробити так, щоб бібліотека стала  привабливою,  корисною та потрібною для громади. Велика увага акцентувалась на вивченні потреб та інтересів  громади та впровадженні в роботу бібліотек  інноваційних бібліотечних форм роботи .
                              Консультацією  «Бібліотека - посередник між батьками і дітьми » доповнила  Галина Михайлівна Созанська - завідувачка Воловецькою районною дитячою бібліотекою.
                              Враховуючи виклики сьогодення, наші бібліотеки намагаються використовувати у своїй діяльності   різні форми роботи, які завдяки актуальному змісту, творчому підходу та нетрадиційним формам, здатні привернути до себе увагу користувачів бібліотек, а також залучити до них нових відвідувачів, такими словами розпочала свою консультацію провідний методист  районної бібліотеки Фельбаба Людмила Омельянівна, яка у своєму виступі відстежила процес розвитку бібліотек для перетворення їх на інформаційні центри громади, окреслила конкретні кроки бібліотечних працівників на шляху до досягнення мети, була розглянута схема забезпечення інформаційних потреб населення публічною бібліотекою.    Бібліотечні працівники району мали змогу наглядно побачити запропоновану схему та ознайомитися з методичними матеріалами, представленими на семінарі.
                              Постійні зміни, що відбуваються в суспільстві, економічна нестабільність і, як наслідок, погіршення стану інформованості багатьох категорій населення вимагають від бібліотечних працівників посилення уваги до інформаційно-бібліографічної роботи, спрямованої на забезпечення вільного і своєчасного доступу та обміну інформацією. Бібліографи одні з перших відчувають зміни, що відбуваються в житті суспільства. Консультаційні поради надали  бібліограф районної бібліотеки   Марія Іванівна Ковач, бібліотекар   Світлана Михайлівна Брунцвик. Вони наголосили на тому, що головна мета сучасних книгозбірень – це забезпечення інформаційних потреб як реальних, так і потенційних користувачів, використовуючи різні види і форми інформаційного обслуговування надавати інформацію,  а також відмітили важливу роль довідково-бібліографічного апарату у цьому процесі.
                              Районна бібліотека визначила головні напрями діяльності використання документально-інформаційних ресурсів у інформаційному забезпеченні користувачів : вивчення складу користувачів, їхніх запитів та потреб, ведення довідково-бібліографічного апарату, групове та індивідуальне розповсюдження інформації для користувачів та масові заходи.На завершення семінару між бібліотекарями району була проведена  ділова гра.

                              Працюючи у групах,   бібліотекарі  спілкувалися    та змалювали шляхи книгозбірень до інформаційних центрів з допомогою місцевої влади, формуючи позитивний імідж бібліотек, залучивши партнерів та необхідні  ресурси, вивчивши потреби громади.  Спілкування було активним та плідним.









Немає коментарів:

Дописати коментар