СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

понеділок, 16 липня 2012 р.

Інновації та традиції в бібліотечному краєзнавстві

День професійного спілкування «Інновації та традиції в бібліотечному краєзнавстві. Розвиток зеленого туризму на Воловеччині».

Краєзнавча робота - одна із благодатних сфер діяльності бібліотек, яка робить їх важливими центрами життя, дає можливість найповніше розкривати та використовувати свої можливості.
Основними напрямками краєзнавчої роботи бібліотек нашого району є формування та збереження краєзнавчого фонду, забезпечення інформаційних потреб користувачів, підготовка бібліографічних покажчиків, створення власних інформаційних ресурсів як на традиційних носіях, так і з використанням новітніх технологій за участю широкого кола громадськості, популяризація краєзнавчих документів, вивчення історії та сучасного стану бібліотечної справи в районі.





 Виконуючи свою соціально-просвітницьку функцію, бібліотеки популяризують краєзнавчу літературу, заохочують людей до вивчення історії свого краю, охорони та раціонального використання його природних багатств, культурної спадщини тощо. З цією метою на базі Гукливської сільської бібліотеки 26 червня ц.р. відбувся День професійного спілкування на тему «Інновації та традиції в бібліотечному краєзнавстві. Розвиток зеленого туризму на Воловеччині». Відкрила семінар виступом на тему «Інновації та традиції в бібліотечному краєзнавстві» завідувачка райбібліотекою для дорослих Н.І.Роман. Надія Іванівна привітала всіх бібліотечних фахівців району, які працюють з нашою молоддю та юнацтвом, адже рівень розвитку сучасної молодої людини значною мірою залежить від її інформаційної культури яка є однією із складових духовного світу особистості. Широкого поширення набули краєзнавчі об’єднання - гуртки і клуби, які працюють у більшості бібліотек району. На базі сільської книгозбірні села Гукливий працює клуб «Отчий поріг» з роботою якого ознайомила всіх присутніх зав. бібліотекою Бирак Н.І. Спільно з Гукливською ЗОШ І-ІІ ступенів створено гурток «Шкільне лісництво», керівником якого є Мартин Ярослав Степанович. Напрямок роботи спрямований на захист та збереження зеленої краси нашого краю, та прищеплення любові до навколишнього середовища. Гукливська сільська книгозбірня тісно співпрацює з сільською радою. Про спільну роботу книгозбірні і громади розповів сільський голова Ф.Ф.Бирак. Досвідом по роботі краєзнавчих клубів поділилися зав. бібліотекою с. Буковець Сверлович Г.М. та бібліотекар райбібібліотеки для дітей, керівник клубу «Полонина» Мадяр С.О. З консультацією «Інновації та традиції в організації краєзнавчої роботи серед дітей» виступила зав. райбібліотекою для дітей Созанська Г.М. Провідний методист районної бібліотеки для дорослих Л. О. Фельбаба виступила з консультацією «Основні складові та шляхи оптимізації краєзнавчої діяльності бібліотек» . Воловеччина - один із наймальовничіших, найпоетичніших куточків Українських Карпат. Одним із пріоритетних напрямків розвитку району є туристично - рекреаційна галузь. Природні ресурси дають можливість зробити Воловеччину туристичною Меккою. З інформацією «Стан зеленого туризму на Воловеччині» виступив спеціаліст І категорії відділу культури і туризму Воловецької РДА Соловій Є. Цікаво пройшла і творча лабораторія «Робота бібліотекаря: досвід, пошук, проблеми». Бібліотекарі ділилися досвідом, відповідали на питання до творчої лабораторії : «Читач прийшов у бібліотеку! Ваші дії», « Як визначити абонемента індивідуального та групового інформування» і т.д. На закінчення семінару, підводячи підсумки, Надія Іванівна сказала: «Віримо, що наші зусилля потрібні не тільки дню нинішньому, а й стануть важливим джерелом у подальшому відтворенні історії бібліотек та бібліотечного збереження в краї , як складової історії бібліотек не тільки району,а й області та України».


Немає коментарів:

Дописати коментар