СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

понеділок, 16 березня 2015 р.


   «Карпатська Україна: шлях до єдиної незалежної соборної України»

   Минає сімдесят шостий рік з того незабутнього березневого дня 39-го, коли наше маленьке Закарпаття гордо заявило на весь світ, що стало вільним і незалежним.
     З цієї нагоди, 13 березня в районній бібліотеці для дорослих, був проведений круглий стіл, метою якого було розкрити місце і роль Карпатської України в боротьбі за незалежність.
   Відкрили чергову зустріч ведучі круглого столу - завідуюча районною бібліотекою для дорослих Надія Іванівна Роман та бібліотекар Наталія Іванівна Гафинець. Розпочавши з рядків поезії та вступної розповіді про одночасний тріумф та трагедію Закарпаття.





   Карпатська Україна заявила про себе світу як незалежна держава. Її уряд зіткнувся з проблемами, які так і не змогли подолати. Проте виникнення Карпатської України як держави також зайвий раз продемонструвало усьому світу, що Закарпаття – українська земля, де живуть українці, які бажають мати свою соборну державність разом зі своїми кровними братами на інших українських землях.
     На засідання круглого столу були запрошені представники Воловецької РДА, а саме: Лехман Т. В., Пижик Е. В., ДербальІ. Ф., Хміль В.Ю. та інші запрошені.



      Маленьку Карпатську Україну (теперішнє Закарпаття), незалежність якої була проголошена 15 березня 1939-го, по праву вважають паростком української державності у Карпатах. Її воєнізоване формування - Карпатська Січ - чи не першим у Європі вчинило збройний опір фашистським окупантам. Шлях українського народу до своєї незалежності був тривалим і тернистим.
     Захід проходив на високому рівні, з активним обговоренням та дискусіями.

      Виступає керуючий справами виконавчого апарату районної ради - Дербаль Іван Федорович.


     Слово надається начальнику управління юстиції - Пижик Едуарду Васильвичу.

     Минає 76 рік від тих героїчних подій. Короткий час існування Української держави на теренах сьогоднішнього Закарпаття породив цілу когорту героїв. 
     Ми не знаємо більшості їхніх імен, тому що вмирали вони у вогні боротьби, часто далеко від батьківського дому, не знаємо навіть скільки їх було, тільки приблизно. їхню боротьбу угорська, польська, радянська пропаганда обливала брутальним брудом, фальсифікувала, замовчувала. 
     В дні творення Карпатської України, в дні героїчного захисту проти переважаючих сил грізного сусіда – гортистської Угорщини разом із закарпатцями творили нову державу і захищали її і наші земляки - односельці. – це Іван Грига, Іван Собран, Іван Гафинець, Михайло Ігнась, Василь Ігнась. 
     Згадати історичні події Карпатської України надається вчителю історії Воловецької ЗОШ І-ІІІ ступенів – Шумській Оксані Іванівній. Пройшовши сторінками історії, вчитель зупинилась на розповіді про нашого земляка Івана Григу. 




    Читає вірш І. Григи - зав. бібліотеки Роман Надія Іванівна. «І вовіки віків».
    
    Микола Середа написав вірш «Цвіт шовкової косиці», який присвятив Борцям за Карпатську України, особисто В.М. Ігнасю 
     Читає– методист районної бібліотеки для дорослих Людмила Омелянівна Фельбаба.





      Сьогоднішнє молоде покоління українців мало що знає про ті події, про мету тої боротьби. Прикриваючи правду про свої злодійства, угорська окупаційна влада, а за нею й радянська, зробили все можливе, щоб переконати світ в тому, що ніякої боротьби не було. Ідеали Карпатської України було свідомо розтоптано і спаплюжено.
      На зустрічі також були присутні учні 8-го класу Воловецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, де вони з цікавістю слухали та приймали активну участь.


    Загальну картину тогочасних подій доповнив перегляд документального фільму «Карпатська Україна 1938-39рр. Історична мандрівка», знятого на основі унікальних відеокадрів, архівних документів та свідчень очевидців.


     До круглого столу була оформлена книжкова виставка «Велич і трагедія Карпатської України». А також, тематично оформлений стіл «Карпатська Україна – шлях до державності», де були представлені: література, портрети Августина Волошина, Івана Григи, герб і гімн України.



        Запалення свічки до вшанування хвилиною мовчання під звуки метронома.




        Підводячи підсумки, всі учасники висловили думку про те, що кожен українець повинен передусім дбати про національні інтереси нашої держави, не орієнтуючись на політику інших країн. Також одностайно всі висловили думку про те, що лише в єдності народу сила держави, тому українці повинні об’єктивно проаналізувати свою історію і всі разом розбудовувати своє майбутнє.
        Свого часу Закарпатська обласна рада прийняла рішення про спорудження меморіального комплексу "Красне Поле", яке стало символом боротьби закарпатських українців за власну свободу і незалежність. Це потрібно не мертвим, це потрібно живим. Ми, нащадки творців Карпатської України завжди повинні пам'ятати, яким важким і тернистим був наш шлях до незалежності та соборності. Збережімо і передаймо цю символічну естафету для наступних поколінь.





Немає коментарів:

Дописати коментар