СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

пʼятницю, 6 червня 2014 р.

ДОСТУП ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Доступ до публічної інформації  – важливий елемент розбудови демократичної держави
            Станом на 1 червня 2014 року на території Закарпаття  розпочали роботу вісім  новостворених Центрів доступу  населення до публічної інформації. Створення таких Центрів стало можливим  завдяки реалізації спільного проекту ГО «Розмарія»                          (м. Перечин), Закарпатської обласної універсальної бібліотеки ім.Ф Потушняка та ще 8 районних бібліотек, серед яких і  Воловецька районна бібліотека для дорослих, під назвою «Сприяння реалізації права сільського населення на доступ до публічної інформації», який реалізується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії в межах грантової програми, що адмініструється Творчим Центром ТЦК
 ( м.Київ)


            Метою проекту є сприяння реалізації права громадян на доступ до публічної інформації через застосування та використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.
            Створені центри у бібліотеках дають можливість підвищити рівень електронної грамотності сільського населення з питань доступу до публічної інформації, інформувати жителів сільських населених пунктів про публічну інформацію органів влади місцевого, районного, обласного та державного рівнів.
            На території нашого району Центри доступу до публічної інформації створені на базі центральної районної бібліотеки. Центр надає такі послуги:
- вільний доступ користувачів бібліотеки до інтернет-ресурсів офіційної інформації;
- групові заняття користувачів з методики пошуку офіційної інформації в Інтернеті;
- індивідуальні консультації користувачам щодо пошуку офіційної інформації;
- довідки користувачам щодо джерел та пошуку офіційної інформації;
- пошук офіційної інформації на запит користувача (конкретний документ);
- пошук офіційної інформації на запит користувача (підбірка документів за темою);
- виставки літератури;
- складання бібліографічних та вебліографічних списків;
- допомога у складанні та оформленні офіційних документів;
- розсилка інформації користувачам (представникам влади, ГО та ін.);
- друк та запис інформації на е-носій тощо.
            На сьогоднішній день реалізація права громадян на доступ до публічної інформації є одним із важливих завдань для українського громадянського суспільства. Маємо щирі сподівання, що внаслідок реалізації проекту буде :
• розширино можливості доступу громадян до офіційної інформації;
• створено додаткові інформаційні сервіси для громадян;
• створено умови для формування навичок у громадян з компетентного пошуку та використання інформації органів  влади  та місцевого самоврядування ;
• надано умови для розширення впливу громадян  на процес прийняття рішень органами місцевої влади та місцевого самоврядування.
            Щиро запрошуємо всіх жителів району, представників органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади  до співпраці  та відвідання Центру доступу до публічної інформації.

Керівник проекту, Еріка Сенич





Немає коментарів:

Дописати коментар