СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

четвер, 28 листопада 2013 р.

ДО РІЧНИЦІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО РЕФЕРЕНДУМУ

            28 листопада 2013 року у районній бібліотеці для дорослих з нагоди 22-ої річниці Всеукраїнського референдуму щодо підтвердження Акту проголошення незалежності України проведено засідання круглого столу на тему «Всеукраїнський референдум: очікувані результати, політичні та правові наслідки». У засіданні взяли участь керівництво райдержадміністрації, районної ради, громадська рада при  райдержадміністрації, громадська організація «Союз. Чорнобиль. Україна», районна рада ветеранів, районна спілка воїнів інтернаціоналістів, райкоми профспілок освіти, культури, охорони здоров’я, представники районних організації політичних партій Партії Регіонів, Комуністичної         партії України, Народної партії управління юстиції у районі.

            Ведуча круглого столу, завідуюча районною бібліотекою для дорослих Н.І.Роман. Вона привітала всіх присутніх із 22-ю річницею Всеукраїнського референдуму щодо підтвердження  Акту проголошення незалежності України і побажала всім плідної праці.
           У вступному слові перший заступник голови державної адміністрації Лопіт І.І. відмітив, що 1 грудня – поки що не увійшов до переліку державних свят в Україні, хоча, на думку багатьох, має на те всі підстави.
         1 грудня 1991 року 29 мільйонів жителів країни на всенародному референдумі сказали: “Так!” Акту проголошення незалежності України, який парламент ухвалив 24 серпня 1991 року – після провалу серпневого путчу в Москві.


          Таким чином, в Україні були анульовані результати Всесоюзного референдуму 17 березня того ж року про збереження СРСР.
          Запропонувавши узаконити незалежність всьому народу, Верховна Рада показала, що не вважає себе наділеною ексклюзивним правом вирішувати долю країни. У жодній радянській республіці таких плебісцитів не проводили.
          Завдяки цьому референдуму за тиждень Україна вийшла зі складу СРСР. 8 грудня того ж року тодішній Президент України Леонід Кравчук поставив у Біловезькій пущі спільно зі своїм російським колегою Борисом Єльциним і головою Верховної Ради Білорусі Станіславом Шушкевичем підпис під документом, яким було оголошено про розпуск СРСР.
         Такий прояв національної згоди, коли більшість українців підтримали Акт проголошення незалежності України, до сих пір залишається зразком консолідованих дій народу заради свого майбутнього.
          Про це йдеться у Зверненні Президента України Віктора Януковича з нагоди річниці проведення Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акта проголошення незалежності України.
          ”1 грудня 1991 року під час Всеукраїнського референдуму переважна більшість громадян підтримали Акт проголошення незалежності України”, – підкреслив глава держави. Він зазначив, що “об’єднання навколо спільної мети – йти власним шляхом, розвивати свою державу – здійснилося незалежно від національності, політичних чи світоглядних переваг учасників народного волевиявлення”.
          ”Своїм вибором ми використовували історичний шанс мирним, демократичним шляхом відновити незалежність і назавжди затвердити на політичній карті світу Україна як держава. І тепер можемо твердо заявити – Україна відбулася і з упевненістю крокує вперед”, – йдеться у зверненні.
          Як відомо, 6 листопада Верховна Рада ухвалила закон про всенародний референдум. Закон встановлює, що всеукраїнський референдум може проводитися на предмет схвалення нової редакції Конституції, внесення до неї змін, скасування або визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції. Також референдум може проводитися щодо питання зміни території України.
          Прийняття закону про референдум викликало неоднозначну реакцію представників громадянського суспільства та опозиції. На їхню думку, в державі, де влада і так сильна, подібні закони уможливлюють узурпацію та встановлення диктатури зазначив Лопіт І.І.
         Активну участь у обговоренні питань про хід, організацію, проведення та підсумки референдуму 1 грудня 1991 року, роль громадськості у підготовці, проведенні та втіленні в життя результатів Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, значення проведення Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, як крок формування та утвердження в Україні громадянського суспільства взяли Пижик Е.В., начальник управління юстиції у районі, Шутка Н.П., голова громадської ради при райдержадміністрації, предстаники Партії Регіонів, Народної партії, Комуністичної партії України, Дербаль І.Ф., головний спеціаліст організаційно-аналітичного відділу виконавчого апарату районної ради,  Хміль.В.Ю., начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації,  Іванченко С.М., голова Громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна».





                                       Виступає перший заступник голови РДА І.І.Лопіт
                                     





Немає коментарів:

Дописати коментар