СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

пʼятницю, 16 травня 2014 р.

СВЯТО ВИШИВАНКИ

        15 травня  у Воловецькій районній бібліотеці для дорослих відбулося свято, присвячене Дню української вишиванки.
         Ведучі свята Роман Н.І. та Фельбаба Л.О.  відкриваючи свято наголосили, що вишивання - це давнє заняття людей в Україні, йому тисячі років! Люди вишивали чарівні рушники, які дарували потім своїм дітям у далеку і щасливу дорогу. На барвистих вишитих рушниках у нас підносять дорогим гостям хліб, як найбільшу і найдорожчу святиню, бо хліб — це саме життя. Прикрашали рушниками домівку і вони оберігали її від злих духів; вивішували рушники над образами і над світлинами дорогих людей; над вікнами і над дверима, щоб у хаті панували мир і злагода, затишок і спокій.
         Але найкращим оберегом була вишита сорочка, бо вона захищала не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів. Традиційно в Україні сорочку вишивала мати для сина чи доньки, вкладаючи у цей виріб свою любов, думи, мрії і світлі надії, щоб ішли сини у складну дорогу життя з маминим благословенням сміливими і сильними, мужніми і відважними, справжніми українцями.


         А щоб не пропадали наші традиції, не канули в вічність, було проведено майстер-клас народної вишивки «Учись, дитино, гарно вишивати». Під час проведення заняття, учасники    пройнялися душею до народної творчості, до вишивки, щоб своєю роботою уміли прикрасити і одяг, і свій дім, щоб жилося у ньому гарно, щасливо та радісно.
         Під час свята учасники виконували українські народні пісні та вірші українських поетів Д.Павличка «Два кольори», А.Малишка «Пісня про рушник», М.Сома «Вишиванка», Н.Май «Мамина сорочка».
         Проведення свята української вишиванки продемонструвало, що всі ми є справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв та традицій свого народу.




















Немає коментарів:

Дописати коментар