СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

понеділок, 8 жовтня 2012 р.

ЖДЕНІЄВО



Мандрівка з фотоапаратом


Легенда про походження Жденієва


За переказами людей, страшна біда прийшла на одне поселення. Дике, жорстоке плем"я зненацька напало на людей. Всі хто тільки міг тримати зброю в руках пішли на боротьбу з ворогом. Але все було даремно, бо ворогів була сила-силенна. Багато мирних жителів полягло в нерівному бою. А ті кому вдалося уціліти, зібрали свої пожитки і подалися світ за очі. Єдиною їхньою надією і порятунком були гори, які виднілися вдалині. Щоб зручніше йти і збити ворога зі сліду, втікачі поділилися на невеличкі групки, по 3-4 сім"ї. Женько, Качало, Міньо і Гицньо були добрими сусідами і тому вирішили іти разом.

Всюди були ліси і тільки ледь помітні стежки, які протоптали дикі звірі, служили їм орієнтиром. Люди і тварини були дуже змучені, адже йшли не день і не два.

На землю опускалися сутінки. Потрібно було шукати місце на нічліг. Невеличка полянка біля річки здавалася людям зручним місцем для відпочинку. Скоро запалахкотіла ватра, а навколо неї спали зморені люди. Прокинулись від вранішньої прохолоди — все навкруги було вкрите густим туманом. А коли піднялося сонце — то втікачі побачили прекрасний смерековий ліс. Буйне різнотрав'я зеленим килимом розстелилось під шатром лісу. Защебетали пташечки, випліскувала риба у прозорій воді. Люди були зачаровані побаченим і тоді Женько сказав:

— Я хочу, щоб ми залишились жити тут. Кращого місця я ще не бачив.

Його підтримали інші втікачі.

Пройшло небагато часу і на цій чудовій галявині виросли чудові чотири будинки.

Швидко плине час і тільки пам'ять людська зберігає імена перших переселенців чудового верховинського села, яке було назване в честь першого із них — Жденька, яке з часом асимілювалось в Жденієво. А невеличка річечка, яка впадає в районі с. Підполоззя в Латорицю — називається також Жденівкою.

Один з перших поселенців Качало заготовляв ліс і спускав дерева пологим спуском. Це було найзручніше місце для спуску деревини. З тих пір цей кінець села називають Кочилово.


Author: natalan
Author: Yura1
Жденієво
Author: SergeyUA
Карпаты
Author: walv
Zhdenievo, Shevchenka str.
Author: Valeria Malyutina
Смерековий двір"
Author: Yura1
Author: Gennadiy Kazakevich
r. Zhdenivka
Author: stepanych
вид з гори Високий Камінь
Author: Gennadiy Kazakevich
Vysokiy Kamin'
Author: anna koval
г.Высокий Камень
Author: SergeyUA
Отель Reikartz Карпаты"
Author: szymek.ka
Author: szymek.ka
Author: P_Taki
Vereckei szoros
Author: zoli.line
Author: volostnov
Християнський молодіжний наметовий табір Гірська зупинка"
Author: Gennadiy Kazakevich
Sbynka
Author: anna koval
гора-амфитеатр
Author: Gennadiy Kazakevich
Рассвет в горах
Author: SergeyUA
Карпаты
Author: Slobodsky Alex
Hungarian bunker
Author: Slobodsky Alex
Бункер. Верхня Грабівниця

Немає коментарів:

Дописати коментар